Page content

Wat is voorrang verlenen ?

Bij het verlenen van voorrang zorg je ervoor dat de betreffende bestuurders in staat zijn ongehinderd hun weg te vervolgen.

Voorrang verlenen gebeurt tussen bestuurders. Voorrang verlenen gebeurt alleen tussen voertuigen onderling en hier vallen de verkeersdeelnemers die op te voet deelnemen aan het verkeer buiten. De verkeersborden en verkeerstekens die de voorrang in het verkeer regelen, regelen de voorrang tussen bestuurders onderling.

Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. Deze regel kent de volgende uitzonderingen;

  1. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg.
  2. Bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram.

Voorrangsvoertuigen hebben altijd voorrang als ze de optische en geluidssignalen voeren om aan te geven dat zij een dringende taak vervullen. Naast politie, brandweer en medische hulpdiensten zijn er nog enkele andere diensten aangewezen die optische en geluidssignalen mogen voeren. Het overige verkeer moet een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Indien nodig moet zo snel mogelijk de weg worden vrijgemaakt door bijvoorbeeld uit te wijken naar de vluchtstrook.

Comment Section

0 reacties op “Wat is voorrang verlenen ?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorie├źn heen:

  • Geen categorieën