arrow_drop_up arrow_drop_down
21 april 2019 

Het CBR. Wat moet je doen en weten om je rijbewijs te halen?

Als je je rijbewijs wilt halen ontkom je niet aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR)

Het CBR is namelijk verantwoordelijk voor het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

In deze blog zal ik je uitleggen wat het CBR allemaal doet en hoe je je zaken zo snel en efficiënt mogelijk regelt.

Inhoudsopgave


  1. Het theorie examen
  2. De gezondheidsverklaring
  3. Rijschool machtigen
  4. Rijtest
  5. Het praktijkexamen
  6. Rijbewijs aanvragen

Het theorie examen


Tijdens het theorie examen wordt je kennis van de verkeersregels, verkeersinzicht en je gevaarherkenning getest. Het theorie is dan ook opgedeeld uit twee categorieën namelijk;

 1. Gevaarherkenning
 2. Verkeersregels & verkeersinzicht

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht bestaat uit 40 vragen, hiervan moet je 35 of meer vragen goed beantwoorden.

Voor het gewone theorie examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Deze 15 minuten extra tijd geldt niet voor het examenonderdeel gevaarherkenning. Het Theorie examen kost in 2019 €33,- of 43,50 voor een verlengd examen.

Het Theorie examen maak je op een computer bij het CBR. Direct na het afronden van het examen krijg je te zien of je gezakt of geslaagd bent.

Theorie examen aanvragen bij het CBR

Het theorie examen aanvragen kan je zelf doen via mijn.cbr.nl. Of je kan het laten doen door jouw rijschool. Wanneer je het zelf doet zal je over het algemeen wat goedkoper uit zijn. Laat jij het je rijschool doen dan kan deze bijvoorbeeld administratie kosten in rekening brengen. Echter kan het wel zo zijn dat een rijschool van te voren theorie examens heeft ingekocht bij het CBR, en jou dus eerder je theorie examen kan laten doen als wanneer je het zelf zou reserveren. Dit verschilt per rijschool dus vraag dit altijd even na.

De gezondheidsverklaring


Voor een auto-rijbewijs heb je altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet gezond genoeg zijn om auto te rijden. Lichamelijk en geestelijk. Daarom moet iedereen een die rijexamen wil doen een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.

Daarop staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen.

Het CBR bekijkt of je medisch geschikt bent om auto te rijden. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR. Het CBR bekijkt vervolgens of je medisch geschikt bent om te rijden.

Gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR

Om een Gezondheidsverklaring op te kunnen sturen via Mijn CBR, heb je jouw DigiD met sms-code nodig. Vul je Gezondheidsverklaring naar waarheid in. Dat geldt ook als er intussen iets verandert aan je gezondheid. Zo voorkom je dat je na je examen alsnog naar een medisch onderzoek moet. De gezondheidsverklaring kost €37,80 en betaal je direct aan het CBR. Het is niet meer mogelijk voor je rijschool om de gezondheidsverklaring te regelen.

Rijschool machtigen


Wil je rijexamen doen? Dan moet je je rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en je rijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging.

Je kan het rijschool nummer vinden via de rijschoolzoeker vinden van het CBR. Of je kan deze vragen aan je rijschool.

Controleer zelf of het ingevulde rijschool nummer klopt.

Het machtigen van een rijschool kost geen geld en is zo geregeld.

Rijtest


Met een rijtest beoordeelt het CBR of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen.

Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is.

Is dat het geval? Dan krijgt je hiervoor een uitnodiging. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan het CBR niet beslissen of je rijexamen mag doen.

Tijdens de rijtest wordt er dus niet gekeken of je klaar bent om af te rijden, maar of je medisch geschikt bent om een auto te besturen.

Je betaalt geen kosten voor de rijtest bij het CBR. De kosten voor het huren van de lesauto zal je wel zelf moeten betalen. Je kan die kosten bij je rijschool opvragen. Deze zullen ongeveer €100,- euro bedragen.

Het praktijkexamen


Vanaf 17 jaar mag je rijexamen doen bij het CBR. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie. En je moet gezond genoeg zijn verklaard om veilig te kunnen rijden.

Het praktijkexamen kan alleen gereserveerd worden door je rijschool.

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Bespreking vooraf.
 2. Ogentest en controle voertuig.
 3. De examen rit
 4. De uitslag

In de bespreking vooraf wordt je ID en de uitnodiging van het CBR gecontroleerd, en krijg je een uitleg over de structuur van het examen en zal de examinator uitleggen wat hij van jou verwacht. Als alles duidelijk is zal je naar het parkeerterrein gaan en daar een ogentest uitvoeren. Voordat de examen rit begint kan de examinator wat vragen stellen over het voertuig ter controle van je kennis.

Dan is het tijd om aan je examen te beginnen. De rit bestaat uit een stukje rijden op aanwijzing, twee bijzondere manoeuvres en een zelfstandig rijden op de navigatie. Wanneer je weer terug bent bij het CBR krijg je direct de uitslag en zal het examen worden nabesproken.

De kosten voor een praktijkexamen bestaan uit €108,- voor het CBR en de kosten die de rijschool daarbij rekent. Denk aan reserveringskosten, huur van de lesauto, tijd van de instructeur. Een examen zal dan tussen de €200,- en €250,- euro moeten kosten.

Rijbewijs aanvragen


Wanneer je geslaagd bent voor je rijexamen wordt de uitslag digitaal verwerkt en naar jouw gemeente opgestuurd.

Je kan dus binnen een paar uur al naar het gemeente huis om je rijbwijs aan te vragen. Let op! Bij sommige gemeente zal je eerst een afspraak moeten maken.

Om je rijbewijs aan te vragen heb je 3 dingen nodig.

 1. Geldig ID bewijs
 2. Recente pasfoto
 3. Geld

Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat je rijbewijs klaar is. Tot dat je het rijbewijs in ontvangst hebt genomen is het uiteraard verboden om auto te rijden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen