arrow_drop_up arrow_drop_down
19 april 2019 

Praktijkexamen tips. Hoe slaag je voor het praktijkexamen? (Tips & Tricks)

Eindelijk is het dan zover je mag bijna afrijden. Je hebt al een aantal rijlessen achter de rug en je examen datum komt steeds dichterbij. Je hebt zin om straks alleen de weg op te gaan maar je kijkt nog een beetje op tegen dat CBR praktijkexamen. Want hoe zorg je er nou voor dat je in 1x voor het examen slaagt?

In deze blog zal ik je een aantal handige tips geven om vol zelfvertrouwen het CBR praktijkexamen in te gaan.

Jaarlijks ga ik tientallen examens in waar leerlingen de verkeerde verwachtingen van de eisen van het examen hebben. In hun hoofd maken ze het examen veel moeilijker als dat het eigenlijk is.

Heb jij hier ook last van? Ik denk namelijk van wel.. anders zou je niet op mijn blogbericht terecht gekomen zijn.

Een CBR praktijkexamen rijdt je niet voor de examinator maar voor jezelf.

Met de komende tips deel ik de ultieme praktijkexamen life hacks met je, zodat je rustig en relaxed jouw examen kan rijden.

 

Inhoudsopgave


  1. Ga voorbereid het praktijkexamen in
  2. Maak je niet te druk
  3. Foutloos rijden is onmogelijk
  4. Luister vooral naar je instructeur
  5. Geloof in jezelf en rij zelfverzekerd
  6. Maak het examen zo comfortabel mogelijk
  7. Weet wat je kan verwachten tijdens het examen
  8. Het praktijkexamen zelf

Voorbereid het praktijkexamen in


Een van de aller belangrijkste punten is dat je genoeg lessen hebt genomen voordat je gaat afrijden bij het CBR examen. Je moet zelf het gevoel hebben dat je klaar bent voor het examen, en het gevoel hebben datje zelfstandig de weg op kan. Wanneer je van jezelf weet dat je alleen met de auto op pad kan, dan ben je klaar voor het examen.

Ook kan je houvast hebben aan de gebruikte vorderingenkaart die je samen met je instructeur hebt ingevuld. Als het goed is heb je alle les onderdelen met een voldoende afgesloten als je het examen ingaat.

Tip. Laat je rijinstructeur eens proef examens bij je afnemen. Je rijinstructeur laat je dan examen routes rijden en simuleert een echt examen. Pas als je terug bent bij het CBR krijg je zijn feedback. Heb je meerdere proefexamens gehaald dan ben je klaar voor het echte praktijkexamen!

Maak je niet te druk tijdens het examen


Veel leerlingen kijken er erg op tegen voor het CBR rijexamen. Soms zo erg dat ze bijna geen controle meer hebben over hun rijgedrag of het gaan aanpassen tijdens het examen. Uiteraard is dat helemaal niet nodig. Tijdens het examen worden er alleen maar dingen van je gevraagd die je al aan je rijinstructeur hebt laten zien.

Zolang je gewoon doet wat je geleerd is en wat je al beheerst dan is er niks aan de hand. Zonder spanning afrijden? Dat is onmogelijk.. het blijft natuurlijk wel je rijexamen. Gelukkig werken die zenuwen niet alleen in je nadeel. Ze zorgen er ook voor dat je wat alerter bent als normaal.

Merk je dat de spanning toch te hoog oploopt probeer dan een paar keer diep adem te halen, om je hartslag zo wat te verlagen. En vergeet niet, niet elk stukje weg is een rotonde of kruispunt met slecht zicht. Er zijn ook genoeg stukken weg waar je lekker kan rijden en genieten van de rit!

Foutloos rijden is onmogelijk


Een foutloze rit rijden is onmogelijk. Dus waarom zou je dan proberen een foutloze rit te willen rijden? Je legt de lat daarmee voor jezelf te hoog en begint aan een onmogelijke opgave. Neem jezelf voor om te rijden zoals je dat ook tijdens de lessen doet. Beter proberen te kijken, voorzichtiger rijden of juist sneller zal het verkeerde effect hebben. Vergeet ook niet dat als je het examen straks gehaald hebt je een beginnend bestuurder bent.

Fout tijdens CBR praktijkexamen

Beginnende bestuurders maken nou eenmaal fouten. Dus waarom zou je dat niet tijdens het examen mogen doen? Zolang je ze maar zelf oplost is er niks aan de hand. Daarnaast ben je net als alle andere bestuurders om je heen een mens en maak je net zoals iedereen wel eens een fout.

Streven naar perfectie is streven naar falen

Luister niet naar tips van vrienden of familie.


De meeste personen van je omgeving zullen het wel goed bedoelen, maar het is verstandiger om geen gehoor te geven aan de tips die anderen je proberen te geven. De tips die je vrienden je geven zijn vaak ook maar gebaseerd op één examen ervaring of van horen zeggen.

Je instructeur heeft honderden examens mee gemaakt en weet precies hoe een rijexamen in elkaar zit en wanneer je er klaar voor bent om af te rijden. Je kan dus beter gewoon doen wat je instructeur je heeft uitgelegd. En je niet laten beïnvloeden door al die horror verhalen. Je hebt immers de laatste rijlessen lekker gereden, en dat deed je met een goed gevoel.

Geloof in jezelf en rij zelfverzekerd


Geloof in jezelf. Sta achter je beslissingen en durf lekker auto te rijden. Kom zelfverzekerd over naar de examinator en andere bestuurders. Je moet iedereen het gevoel geven dat je lekker mee kan doen. En dat je andere bestuurders niet onnodig hindert.

Zelfverzekerd auto rijden

Door te lang te twijfelen zorg je ervoor dat je fouten gaat maken en dat andere mensen last van je hebben.Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang. Toon initiatief in het verkeer en laat je examinator zien dat je actief deelneemt. Wanneer je onzeker overkomt zal dit invloed hebben op je geloofwaardigheid als een bekwame chauffeur. Het belangrijkste is dat iemand zich veilig voelt bij jou in de auto.

Maak het examen zo comfortabel mogelijk


Zorg er zelf voor dat je je zo comfortabel mogelijk voelt tijdens het examen. Het begint al met de kleding die je aantrekt. Zorg dat je lekker zittende kleding aan trekt en de schoenen waarmee je tijdens de rijlessen ook hebt gereden.

Daarnaast kan je van te voren bedenken of je met de radio aan wilt rijden of liever niet, of je wilt dat je instructeur mee gaat tijdens het examen(is wel aan te raden). En of je lekker wilt praten tijdens de rit of dat je het stil wilt hebben zodat je kan focussen.

Probeer wel zo veel mogelijk de omstandigheden van je rijles aan te houden. Heb je de radio bijvoorbeeld aan tijdens je rijlessen, doe hem dan tijdens het examen niet helemaal uit, maar bijvoorbeeld wat zachter. En praat je normaal gezellig met je instructeur tijdens de lessen, maar wil je niet gestoord worden tijdens het examen? Geef dan aan dat de examinator en je instructeur een gesprek met elkaar mogen voeren zodat het niet helemaal stil is.

Zorg er ook voor dat de temperatuur in de auto niet te hoog is. Een coole auto zorgt ervoor dat je scherp blijft!

Weet wat je kan verwachten tijdens het examen


Laat je goed informeren door je rijinstructeur naar de structuur van het examen. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Ga bijvoorbeeld een keer naar binnen bij het CBR in plaatst van alleen maar op de parkeerplaats te komen.

Het praktijkexamen bestaat namelijk uit een kennismakingsgesprek met de examinator. Daarna krijg je buiten een ogentest en worden er wat vragen gesteld over de auto. De examen rit zelf bestaat uit een stuk rijden op aanwijzing zoals je ook tijdens de rijlessen gewend bent. Twee bijzondere manoeuvres en een stuk op zelfstandig op de navigatie rijden.

Het praktijkexamen zelf


Wil je zien hoe het praktijkexamen route eruit ziet? Bekijk dan eens ons YouTube kanaal hier laten we verschillende examen routes zien en geven je Tips & Tricks tijdens de ritten. Verder geven we ook uitleg over alle losse onderdelen, zoals het oversteken van kruispunten of bijvoorbeeld het parkeren.

Ik wil je verder veel succes wensen met het examen,  bereid je goed voor maar maak jezelf ook niet gek. Meer als een veilige autorit laten zien is het ook niet. Wil je op de hoogte blijven van al mijn instructie video’s klik dan op de volgende link YouTube. Liever de video’s via mijn site dan kan dat ook via https://streetwize.nl/rijles-videos/

Over de schrijver
Reactie plaatsen