Een kentekenbewijs is het identificatiemiddel van een Nederlands motorvoertuig.
Sinds 1 januari 2014 wordt het kenteken bewijs uitgegeven in creditcardformaat en wordt daarom ook wel kentekencard genoemd. Op het bewijs staat onder andere het kenteken, de persoonsgegevens, datum van toelating, voertuigomschrijving en het chassis- of framenummer.
Het oude papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen:
- Deel 1a : dit is het deel waarop alle (technische) informatie van het voertuig staat
- Deel 1b : op dit deel staan de gegevens van degene op wiens naam de auto staat
- Deel 2 : dit is het overschrijvingsbewijs
Deel 1a en deel 1b moet je tijdens het rijden altijd bij je hebben. Deel 2 moet je veilig opbergen apart van de auto. Om de auto in te kunnen verkopen zijn alle drie de delen nodig.
De nieuwe kentekencard
Je krijgt de nieuwe kentekencard op het moment dat je een voertuig koopt. Heb je nu een voertuig met papieren kentekenbewijs, dan hoef je niets te doen. Als je de auto verkoopt, wordt het papieren kentekenbewijs omgezet in een kentekencard. Ook als je het papieren kentekenbewijs moet vervangen wegens verlies of beschadiging, krijg je de kentekencard als vervanging. Wie in 2018 of 2019 nog een papieren kentekenbewijs heeft, krijgt dan bericht over vervanging.
Je auto verkopen
Wil je een voertuig met kentekencard verkopen? Dan overhandig je de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper. Die overhandigt ze bij het kentekenloket. Hij krijgt dan het eerste deel van een nieuwe code en een vrijwaringsbewijs. Dat vrijwaringsbewijs is bestemd voor jou, als bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. De koper krijgt een nieuwe kentekencard en het tweede deel van de code thuisgestuurd.
De kosten van een nieuw kentekenbewijs
Bedrijven en kentekenloketten mogen maximaal 9,70 euro rekenen voor het tenaamstellen van een voertuig, ongeacht of het een nieuw of gebruikt voertuig is. Een eerste registratie van een voertuig in Nederland kost 39 euro. Meestal zijn die kosten voor het voertuigbedrijf, tenzij je zelf de auto invoert. Een spoedaanvraag voor een kentekencard en tenaamstellingscode kost 200 euro. Dan ontvang je de card en de code nog dezelfde dag. Een vervangende kentekencard en code kost 31,50 euro. Een nieuwe tenaamstellingscode kost 20 euro.
Comment Section
0 reacties op “Wat is een kentekenbewijs?”