Page content

Wat is ritsen?

Ritsen is het verplicht wisselen van rijstrook op een nette en geordende manier.  Dit betekend dat je om-en-om invoegt bij een vermindering van rijstroken.

De correcte manier van ritsen. Rij zolang mogelijk door op de ophoudende rijstrook. Op ongeveer 300m voor het ophouden van rijstrook pas rijsnelheid aan op de snelheid van voertuigen in de aanliggende rijstrook, voertuigen op de aanliggende strook maken ruimte om ritsende voertuigen er tussen te laten. Invoegen doe je op ongeveer 50 meter van het ophouden van de rijbaan. Doe dit zonder af te remmen in de opengelaten ruimte.

Ritsen is noodzakelijk op autosnelwegen of andere knelpunten waar de rijbaan met één rijstrook versmalt.

Ritsen is alleen belangrijk tijdens drukke periodes. Wanneer er weinig verkeer is zullen er bij rijstrook versmallingen geen problemen ontstaan.

Hoe moet je ritsen?

  1. Rij zo lang mogelijk door op de rijstrook die gaat wegvallen;
  2. Op ongeveer 300 meter voor de versmalling (vaak aangegeven met een bord) je rijsnelheid aanpassen aan de snelheid van de voertuigen op de aanliggende strook;
  3. Voertuigen op aanliggende strook maken vrijwillig ruimte om invoegend voertuig tussen te laten;
  4. Op circa 50 meter voor de versmalling zonder afremmen en verstoringen in de ontstane ruimte invoegen, zodat invoegend voertuig en de achterligger de rit kunnen vervolgen.

Ritsen werkt vaak frustraties op

Er zijn ontzettend veel chauffeurs die het ritsten niet correct uitvoeren. Zo ontstaan er snel irritaties. Veel bestuurders denken nog altijd onterecht dat je moet ritsen zodra de borden aangeven dat er over bijvoorbeeld 300 geritst moet worden. Het word vaak als vervelend ondervonden als andere bestuurders over een rijstrook naar voren rijden om er op het laatste moment tussen te komen. Echter is dit wel de juiste manier om te ritsen.

    Klik gerust eens door onze categorieën heen:

    • Geen categorieën