Page content

Wat is een autoweg?

Een autoweg is een weg die alleen toegankelijk is voor snelle motorvoertuigen. In Nederland zijn dat motorvoertuigen waarmee met een snelheid van tenminste 50 kilometer per uur kan en mag worden gereden.

Een autoweg is een stroomweg en heeft als doel om zo veel mogelijk verkeer te verwerken, en het verkeer door te laten stromen met zo min mogelijk oponthoud.

De maximale snelheid op een autoweg is standaard 100km/u.

Op veel autowegen mag je echter maar 80km/u of 70km/u, daarom vergissen bestuurders zich vaak in de maximale snelheid en rijden maar 80km/u op een autoweg. Soms komt een autoweg ook binnen de bebouwde kom voor. Dan geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur of 70 km/uur. Dit wordt aangegeven op de verkeersborden. Op een autoweg mag niet gekeerd of achteruit gereden worden. Stilstaan zonder verkeerstechnische noodzaak is ook niet toegestaan.

Waar moet je rekening mee houden op een autoweg?

Sommige autowegen zijn uitgevoerd met een middenberm tussen de rijbanen. In de middenberm kan een barrière geplaatst zijn om het verkeer op beide rijbanen te scheiden. Er kunnen vluchtstroken zijn geplaatst maar meestal zijn er alleen vluchthavens. Verder moet je op autowegen met een enkele rijbaan erg gevaarlijk zijn omdat tegenliggers vaak gebruik mogen maken van jou rijstrook om in te halen. Omdat de snelheden op een autoweg vrij hoog liggen is de afstand die je nodig hebt om in te halen ook vrij groot. Dit wordt nog wel eens verkeerd ingeschat. Dit zorgt ervoor dat de kans op een frontale botsing aanwezig is.

    Klik gerust eens door onze categorieën heen:

    • Geen categorieën