Page content

Wat zijn paden?

Een pad is een vrijliggend voetpad, fiets/bromfietspad of een ruiterpad.

Voorbeeld van een verhard pad

 

Paden kan je zien als zelfstandigen wegen. Langs de rijbanen gelegen paden, fiets/bromfietspaden behoren tot de weg als de afstand tot de rijbaan niet meer als 8 meter is. Een pad is vaak onverhard en ontstaat meestal door voetstappen van voetgangers of dieren zoals paarden.

Een olifantenpad

Een olifantenpad of afstekertje is een niet officieel fiets of wandelpad dat door gebruikers van de normale fiets en wandelpaden wordt gecreëerd. Meestal ontstaat een olifantenpad om een stuk van de officiële route af te kunnen snijden.

Olifantenpaden ontstaan doordat meerdere wandelaars of fietsers afzonderlijk van elkaar op dezelfde manier een route kiezen, die de officiële route afsnijdt. Wanneer er een zichtbaar spoor heeft gevormd volgen meer mensen het spoor en ontstaat er een pad. Slechts een aantal wandelaars of fietsers zijn al genoeg om zo’n beginnend spoor te vormen. Olifantenpaden ontstaan vooral wanneer gebruikers hun bestemming in zicht krijgen. Verder zijn olifantenpaden nooit langer dan de officiële route. In stedelijk gebied zijn olifantenpaadjes niet altijd zichtbaar vanwege de verharde ondergrond. De breedte en mate waarin het pad is uitgesleten is een indicatie van hoe vaak de route gebruikt wordt. Soms worden olifantenpaden na verloop van tijd verhard.

Voorbeeld van een olifanten pad in hereveen

Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën