Page content

Wat is een spitsstrook?

Een Spitsstrook is een vluchtstrook of rijstrook die alleen tijdens de drukke momenten open is voor verkeer.

Door gebruik te maken van een spitsstrook op de drukke momenten van de dag ontstaan er minder snel files. De extra rijstrook zorgt voor een betere doorstroming en voor minder aanrijdingen.De spitstrook herken je aan het blauwe bord met de rijstrook aanduiding. Onder het bord zal de tekst ‘spitstrook open’ staan. Op de matrixborden boven de weg zijn groene pijlen te zien die de rijstroken aanduiden. Is de spitsstrook gesloten dan hangt er een rode kruis boven de rijstrook.

Een spitstrook gaat open als er per uur meer dan 1350 auto’s per rijstrook passeren.

Als deze open is, moet je deze als een normale rijstrook gebruiken. De doorgetrokken witte streep die de spitsstrook aan de rechterkant van de snelweg markeert, mag u in dit geval dus negeren. Als de spitsstrook aan de rechterkant open is, betekent dit dus dat u zo veel mogelijk op de spitsstrook rijdt.

Er geldt een lagere maximumsnelheid Als de spitsstrook open is, geldt over het algemeen een lagere maximumsnelheid van 100 of 80 km/h op de hele rijbaan. Dit is veiliger: bij spitsstroken aan de rechterkant van de rijbaan valt de vluchtstrook weg en bestaat er dus geen uitwijkmogelijkheid. Een spitsstrook aan de linkerkant is soms smaller dan een gewone rijstrook. Ook dan geldt om veiligheidsredenen een lagere maximumsnelheid. Het voordeel dat een extra rijstrook biedt, weegt nog altijd ruim op tegen de snelheidsbeperking.

Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën