Page content

Wat is een verkeerslicht?

Verkeerslichten regelen het oprijden van verkeer bij gelijkvloerse kruispunten.

Verkeerslichten zijn bedoeld om het verkeer op kruispunten veilig te regelen zonder dat voor bepaalde richtingen te lange wachttijden zouden ontstaan. Ook worden vaak de toegang tot bruggen, tunnels, spoorwegovergangen en de toegang tot parkeergarages beheerst door verkeerslichten. Verkeerslichten behoren tot de 3 mogelijkheden van wegbeheerders om het verkeer te regelen. De andere 2 zijn verkeersborden en verkeerstekens op de weg.

Verschillende soorten verkeerslichten

Driekleurige verkeerslichten

Verkeerslichten worden vaak geplaatst om verkeer veilig over kruispunten te laten rijden. Groen licht betekent doorrijden, oranje licht betekent stoppen indien mogelijk, en rood licht betekent stoppen.

Wanneer je het oranje licht te dicht bent benaderd en het niet meer mogelijk veilig op tijd te stoppen, mag je doorrijden. Hierbij moet rekening gehouden worden met het weer en je belading.

Wanneer er in het verkeerslicht geen pijl is aan gebracht geldt het verkeerslicht voor alle bestuurders die het benaderen. Echter kan je dan wel wanneer je links- of rechtsaf wilt verkeer tegenkomen. In het verkeerslicht kan ook een pijl zijn aangebracht. Wanneer dit het geval is, geldt het verkeerslicht alleen voor de bestuurders die de richting van de pijl aanhouden. Als een verkeerslicht met pijl groen is hoef je geen verkeer te verwachten van de tegenovergestelde richting.

Verkeerslicht buiten werking

Wanneer een verkeerslicht buiten werking is, het meestal te herkennen aan een knipperend oranje licht. Als het verkeerslicht buitenwerking is zijn de voorrangregels die aangegeven staan op de borden van toepassing, als er geen borden zijn de standaard verkeersregels van toepassing.

Overweglichten

Bij overwegen betekent rood knipperlicht stoppen er nadert een trein, bij een wit licht knipperlicht nadert er geen trein dus doorrijden.

Geel knipperlicht

Dit licht geplaatst wordt geplaatst bij een gevaarlijk punt wat je voorzichtig moet naderen. Meestal in combinatie met een bord die de reden van het gevaar aangeeft.

Comment Section

0 reacties op “Wat is een verkeerslicht?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorie├źn heen:

  • Geen categorieën